Türk Medeni kanununun 187. Maddesine göre ; Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.

KADININ SOYADI

BOŞANMA DAVASINDAN SONRA SOYADIMI NE ZAMAN DEĞİŞTİREBİLİRİM ?

Boşanma davası kesinleştikten sonra kadın soyadı değişikliğini yapabilecektir. Boşanma davasının sona ermesi ile boşanma davasının kesinleşmesi farklı olgulardır. Boşanma davası sona erdikten sonra 30 gün içerisinde hakim gerekçeli kararı yazar. Gerekçeli karar, taraflara 2 haftalık kesin süre içerisinde itiraz hakkı verilerek tebliğ edilir. Her iki tarafta karara itiraz etmedikleri takdirde karar kesinleşecektir.

BOŞANMA DAVASINDAN SONRA SOYADI NASIL DEĞİŞTİRİLİR ?

Boşanma davası kesinleştikten sonra kimlik kartında yer alan soyadının değiştirilmesi için hakim nüfus müdürlüğüne kararın kesinleştiğini bildirir müzekkere yazarak soyadın değiştirilmesi talep eder. Boşanan kadın E devlet üzerinden bu durumu kontrol edilebilmektedir. Daha sonrasında ise Nüfus Müdürlüklerine gidilerek kimlik kartı değişiklikleri yapılabilmektedir.

BOŞANMA DAVASINDAN SONRA KOCAMIN SOYADINI KULLANABİLİR MİYİM ?

Kadının, boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istemi üzerine hâkim, kocasının soyadını taşımasına izin verir. Koca, koşulların değişmesi hâlinde bu iznin kaldırılmasını isteyebilir