Türk hukuk sisteminde evlenecek olan kişiler herhangi bir mal paylaşımı rejimi seçmedikleri takdirde evlilikleri boyunca elde edecekleri mallar için edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanacağı ön görülür. Evlilik sözleşmesi esasında mal ayrılığı rejimi için yapılan bir sözleşme türüdür. Türk Medeni kanunun 221. Maddesinde düzenlenen bu sözleşme ile eşler bir mesleğin icrası veya işletmenin faaliyeti sebebiyle doğan edinilmiş mallara dahil olması gereken malvarlığı değerlerinin kişisel mal sayılacağını kabul edebilirler. Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kişisel malların gelirlerinin edinilmiş mallara dahil olmayacağını da kararlaştırabilirler.
Evlilik sözleşmesi yani mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabilir. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.
Evlilik sözleşmesi yani mal rejimi sözleşmesi, ancak ayırt etme gücüne sahip olanlar tarafından yapılabilir. Küçükler ile kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızasını almak zorundadırlar.
Evlilik sözleşmesi yani mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır. Ancak, taraflar evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı olarak da bildirebilirler. Mal rejimi sözleşmesinin taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerince imzalanması zorunludur.